Search This Blog

Thursday, May 21, 2015

Narcis Julia Fontane despre FC Porto



- Intotdeauna cand vreau sa dau exemplul de organizare a unui club de fotbal fac referire la FC.Porto.

E un club care iti ofera totul, te trateaza incredibil, dar este si extrem de exigent. As spune ca in materia de detalii e peste Barcelona. Vin si te iau de la aviĆ³n din prima zi pentru a te caza la hotel. Dupa o scurta odihna iti prezinta 3, 4 oferte de apartamente unde ai putea locui. Pentru detaliile financiare nu trebuie sa te deplasezi la Banca, pentru ca vine un reprezentant al acesteia la sediul clubului, si-ti face toate aranjamentele necesare, fara ca tu sa ridici un deget. Ajungi la zona sportiva cu hainele tale si te asteapta in birou un trenning, un costum cu camasa si cravata. Iti alegi ce vrei, iar cand pleci acasa te schimbi din nou. A doua zi le vei gasi perfect curate si aranjate ca in ziua precedenta. Si acestea sunt doar lucruri care imi vin acum in minte.

Dar sunt si extrem de exigenti. Daca te-au ales sa lucrezi acolo e pentru ca s-au informat foarte bine inainte si-ai demonstrat niste calitati. Dar apoi conteaza foarte mult ce faci acolo, cum te prezinti, pentru ca ei sunt niste profesionistipriceputi pe care un-i poti pacali. In plus, au un avantaj fata de Barcelona. Ii doare in cot de tot ce spun cei din afara clubului. Daca la Barcelona opinia fiecaruia conteaza si avem de multe ori discutii interminabile care nu sunt tocmai constructive, la Porto e mult mai simplu. Au un presedinte  Jorge Nuno Pinto da Costa care e de vreo 25 de ani acolo cu o mana de fier. Nimeni nu-si permite sa-i puna deciziile la indoiala, iar presa si suporterii au mult mai putina influenta decat la noi.

Secretul succesului lor si al fortei cu care se reinventeaza de la un sezon la altul, in ciuda unei continue vanzari a celor mai buni jucatori, pe langa organizare, sta in departamentul de scouting pe care-l au in Brazilia. Atunci puteau transfera un numar nelimitat de brazilieni datorita facilitatilor de acordare a vizei si cetateniei pentru acesti sudamericani. Un exemplu e Pepe. In perioada aceea abia il adusesera din Brazilia si-l imprumutasera la Maritimo. I-au acordat cetatenia si l-au facut portughez, desi el e nascut in Brazilia.

Apropo de brazilieni. Toata lumea stie ca sunt un popor vesel si asta poate pune si probleme. Sa va povestesc.

Dupa vacanta de Craciun ne trezim ca cinci brazilieni, cei mai importanti desigur, care erau programati sa vina in pregatiri cu noi, nu se prezinta niciunul. Vorbim de Pepe, de Luis Fabiano, Derley, Diego si Carlos Alberto.
La antrenamente incepe sa se starneasca o rumoare intre portughezii veterani ai echipei. Eu ca secund aveam o relatie mai apropiata cu ei. Intr-o zi Jorge Costa ma abordeaza direct:
-Ei si baietii astia care-i treaba? Ii cam asteapta o amenda am impresia.
Probabil ca da spun eu, gandindu-ma la cum se rezolva in Spania situatiile acestea. O mica amenda si nimic in plus. In Spania daca tu ca antrenor vrei sa fii mai drastic, cei din conducere nu te vor sustine. Iti vor spune ceva de genul: treaba ta, descurca-te,  noi nu ne bagam.
-Pai stii ce? Continua Jorge cu o voce revoltata… Pentru vreo zece mii de euro scazuti din salariu mi-ar fi convenit si mie sa mai stau acasa vreo 5 zile.
Pus pe ganduri merg la secretarul clubului si-i descriu putin situatia din vestiar.
-Tu nu trebuie sa-ti faci nici o grija. Voi ocupati-va de antrenamente, restul lasati in seama noastra.
Asa se face ca cei cinci cand s-au intors nu i-a asteptat nimeni la aeroport. Ba mai mult, la intrarea in baza de antrenament au fost opriti si trimiti la birouri sa-si ia legitimatii de acces la antrenamentele echipei de juniori.
 Si vreo doua saptamani s-au antrenat cu juniorii, fara ca noi sa-i putem macar folosi in partide.

Deci Porto e o combinatie de buna organizare cu exigente extrem de mari. In plus, au abilitatea extraordinara de a cumpara jucatori pe cateva milioane de euro si ai vinde pe cateva zeci de milioane apoi. Si chiar daca in ultimii ani nu au mai produs nume atat de spectaculoase raman un club de cel mai inalt nivel. Sa nu uitam ca in sezonul asta au ajuns in sferturile Champions League unde au invins-o pe Bayern, si uitati-va pe cati bani au vandu un fundas ca Danilo.

Va continua…

No comments:

Post a Comment