Search This Blog

Friday, May 8, 2015

Doua semifinale, doua stiluri, doua scoli de antrenori care domina Europa: spaniola si italiana

Juventus-Real Madrid.
Doi antrenori italieni. Unul din vechea garda Ancelloti, unul din noul val Allegri.
Sisteme de joc utilizate: 4-4-2 si de o parte si de cealalta pana in minutul 65, cand Realul l-a introdus ce mexicanul Chicharito ca varf central , Bale si Ronaldo varfurile de pana atunci fiind trasi mai in banda (dreapta englez, stanga portughez) asezarea devenind un 4-3-3.
Am avut de-a face cu un joc ce a semanat izbitor cu marile confruntari ale anilor '90, inceputul anilor 2000: multa atentie aratata detaliilor defensive prin obtinerea unei densitati constante in aparare; multa precautie la constructie si alegerea unor momente de forcing ofensiv (ex.: debutul meciului la gazde ca de obicei, debutul reprizei a doua la oaspeti).
Din forcingul de inceput al lui Juventus a rezultat primul gol. Din forcingul Realului din repriza a doua a rezultat al treilea gol (contraatac clasic prin conducerea mingii in viteza pana in careu, unde s-a obtinut penalty in cel mai pur stil italian). Foarte interesant de analizat acest gol si  contextul in care s-a marcat. Daca in prima repriza vorbeam de precautie la constructie, trebuie remarcat ca Ancelloti si-a asumat mult mai multe riscuri apoi, aparatorii sai urcand foarte mult si  lasand spatii imense neacoperite in spate. Juventus din viclenie sau instinct a reactionat imediat retragandu-se in fata propriului careu asteptand contra. Contra care a venit nu foarte tarziu si a fost decisiva.
Ancelotti sub imperiul antipatiei declarate pe care o are fata de Juventus a riscat, a incercat sa loveasca decisiv chiar la Torino si a pierdut.
Barcelona- Bayern
Doi antrenori spanioli. Doi colegi de generatie care au impartit multi ani aceleasi experiente ca fotbalisti. Se diferentiaza prin faptul ca Luis Enrique a jucat si la Real Madrid in Spania, nu numai la Barcelona cum a facut-o Guardiola.
Poate ultima observatie e importanta in realizarea profilului fiecaruia dintre cei doi antrenori si a stilurilor de joc pe care le promoveaza. Catalanul extrem de fidel posesiei si pressingului (dupa modelul lui Cruyf), asturianul mai deschis catre posibilitatile apararii joase si contraatacului.
Sisteme de joc utilizate: 4-3-3 si de o parte si de cealalta ( 4+ Xabi Alonso in rol de Busquets si multa mobilitate cu schimburi de pozitie intre jucatorii ofensivi ai lui Bayern).
Cu mentiunea ca am vazut doar repriza a doua a acestui meci, nu pot decat sa remarc dorinta de posesie a lui Bayern, dublata de o rigoare si disciplina tipic germana, dar lipsa de periculozitate reala pentru poarta adversa. Jocul "nemtilor" a fost mai mult o posesie sterila si plictisitoare decat o demonstratie de forta cum le-ar fi placut.
De cealalta parte Barcelona lui Luis Enrique a demonstrat ca stie sa joace si sub presiune. Ca stie sa-si astepte randul rabdatoare la atac in propria jumatate fara a da semne de suferinta si lasand mereu impresia ca poate lovi pe contraatac. Doua detalii ( sut la coltul scurt desi Messi cauta mai mereu lungul si dribling atipic lui pentrul piciorul drept in fata lui Boateng) care au anulat toate studiile asupra sa de catre adversari = doua goluri. Plus unul pe contraatac a lui Neymar in prelungiri = 3.
Si pentru ca am scris in titlu ca scolile de antrenori spaniola si italiana domina in acest moment Europa, as aduce in calcul si antrenorii din semifinale Europa League: 2 spanioli, un italian si un ucrainean.
Avem asadar: Champions League - 2 spanioli : Guardiola -Bayern / Luis Enrique -Barcelona
                          Europa League          - 2 spanioli : Benitez -Napoli / Unay Emeri -Sevilla
                          Champions League - 2 italieni : Ancelotti -Real Madrid / Allegri -Juventus
                          Europa League          - 1 italian : Montela -Fiorentina
                          Europa League          - 1 ucrainean: Myron Markevich -Dnipro
Case Closed :).
Postari mai vechi ale mele le puteti gasi aici: http://maruntisurilefotbalului.blogspot.com.es/
Sursa foto: oromoctosoccer.goalline.ca

2 comments:

  1. fara mijlocas central la inchidere de calitate real nu are sanse in fata lui juve
    http://allenatore-ro.blogspot.ro/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salut Marius. Poate fi important, dar nu cred ca meciul retur Madrid - Juve sta doar in detaliul calitatii mijlocasului central. Kroos nu si-a revenit 100% dupa accidentare si nici nu e intr-o forma prea grozava, Modric e si el scos din calcule, deci Realul are o problema pe centru, dar nu e chiar atat de grav. Important e sa nu mai joace cu improvizatia extrem de ciudata a lui Ramos de la Torino. O sa fie un meci interesant. Greu de spus cine va merge mai departe, oricum tot Madridul ramane favorita. Desigur Juve poate oricand oferi o surpriza. Mersi de comentariu si bafta cu site-ul tau.

      Delete