Search This Blog

Sunday, July 12, 2015

Tranzitii ofensive 1





Asa cum scriam si in cazul tranzitiilor defensive, antrenamentul modelului de joc al unei echipe pe faza ofensiva nu trebuie in mod normal sa inceapa direct cu tranzitiile. Daca unii ar fi tentati sa spuna ca din moment ce prima parte a atacului incepe cu tranzitia si deci asta ar trebui lucrat la inceput, le raspund ca pentru a putea obtine o buna tranzitie pozitiva trebuie sa ai bine stabilite si lucrate alte concepte.
De exemplu relatiile de joc in sistemul pe care-l folosesti: anumite miscari se vor realiza pe un contraatac cand joci cu doua varfuri si altele cand exista doar unul. Desigur lucrul acesta se va intampla daca nu lasi deciziile doar in baza imaginatiei si inteligentii jucatorilor tai.
Pentru a nu incarca acest material si pentru ca nu mi-am propus aici sa vorbesc de organizarea ofensiva, voi incadra totusi cateva! din caracteristicile principalelor sisteme de joc folosite in lume ca un punct de plecare in lucrul tranzitiilor. Sper sa vi se para interesante.


 Joc ofensiv in sistemul 4-3-3

Avantaje

- Ocuparea rationala si stabila a spatiilor. Un bun echilibru in cadru liniilor si intre ele.
- Ofera posibilitatea jucatorilor sa fie decalati. Pentru a intelege mai usor , sa scriu ca este vorba de un concept care spune ca doi jucatori nu trebuie sa se aseze in paralel, nici pe orizontala nici pe verticala, pentru a nu se gasi ambii pe aceeasi linie de pasa, in acelasi timp. In plus, asezarea decalata  a jucatorilor avantajeaza o buna pozitie corporala  pentru a realiza progresia in atac (primirea mingii cu fata la directia de atac).
- Permite exploatarea cu eficienta a jocului pe benzi.
- Permite un joc bun central, initiativa si evitarea unui efort excesiv in momentul in care jucatorii isi ocupa bine pozitiile marcate.
- Permite o buna tranzitie aparare-atac.

Dezavantaje

- E inclinat spre un joc pozitional care depinde in mod excesiv de actiuni individuale unu contra unu si o mare mobilitate a atacantului central.
- Daca extremele au tendinta sa nu se deschida suficient se produce o mare densitate pe culoarul central al terenului ceea ce favorizeaza apararea contrara.
- Poate produce probleme defensive daca jucatorii nu sunt pregatiti pentru un pressing rapid in cazul pierderii mingii.
- Datorita lipsei de amplitudine a mijlocasilor centrali se pot creea spatii in benzile laterale intre fundasii de banda si extreme.

Alte sub-variante: 3-4-3, 4-5-1…

Joc ofensiv in 4-2-3-1

Avantaje

- Distributie rationala a spatiului de joc cu o mare concentrare in zona centrala.
- Pune in evidenta jocul intre linii.
- Ofera mari posibilitati de a juca in jumatatea adversa.
- Permite o buna tranzitie aparare-atac si un joc direct eficient.

Dezavantaje

- Concentrarea pe centrul terenului poate provoca inferioritati numerice pe benzi si lasa spatii libere pentru eventualele recuperari ale adversarului.
- Daca cele doua extreme si atacantul se izoleaza de restul echipei se pot crea grave dezechilibre (senzatia de rupere a echipei in doua).

Variante: 4-3-2-1, 4-4-1-1…


 Joc ofensiv in 4-4-2

Avantaje

- Ofera posibilitatea unei bune cooperari intre linii si a polivalentei jucatorilor.
- Incorporarea cu usurinta a mijlocasilor si fundasilor laterali in atac.
-  Permite pastrarea unei echipe scurte.
-  Pastrarea mereu a doi atacanti ofera mereu solutii pentru tranzitia aparare-atac.

Dezavantaje

- Cere extrem de multa mobilitate din partea jucatorilor.
- Cerinte ridicate la nivel fizic.
- De multe ori nu se favorizeaza asezarea decalata a jucatorilor (joc prea orizontal).
- Poate exista o inferioritate numerica pe zona centrala.

Alte variante: 4-1-4-1, 3-5-2…
Sursa foto: abseists.at

No comments:

Post a Comment