Search This Blog

Thursday, April 16, 2015

Înainte de Dinamo-C.F.R.1907 Cluj

Date generale
Dinamo (locul 4 în clasament) - C.F.R. 1907 Cluj (primul loc în clasament)
Meciul se va desfăşura la ora 21.45 pe Stadionul Dinamo (15.032 locuri) şi va transmis de Digisport 1.
Întâlnirea va fi arbitrată la centru de grecul Anastasios Kakos, având doi asistenţi din aceeaşi ţară. După standardele UEFA acest arbitru e undeva la nivelul lui Cristi Balaj sau Alexandru Tudor, el primind să conducă la centru maxim meciuri de nivelul celor din Europa League.
Bilanţul întâlnilor directe dintre cele două echipe este favorabil bucureştenilor (17 victorii, 5 egaluri, 9 înfrângeri ), dar C.F.R.-ul a demonstrat întotdeauna că nu suferă de vreun "complex Dinamo", reuşind să câştige în istoria recentă de două ori în Ștefan cel Mare (2-1 în 2008 şi 2011). În acest an, în partide oficiale (fără cele din Cupă), Dinamo a obţinut acasă: 2 victorii (Mediaș, Ceahlăul), 1 egal (U Cluj) şi 3 înfrângeri (Sportul, Petrolul, Vaslui). De cealaltă parte C.F.R.-ul are în deplasare: 1 victorie(Ceahlăul) şi 4 egaluri (Mediaș, Sportul, Vaslui, Petrolul).
Asistența estimată pentru acest meci se ridică în jurul a doar 3000 de spectatori în ciuda importanţei din clasament a acestei dispute. Încercatul , dar în acelaşi timp prea-pretenţiosul public dinamovist, amendează astfel politica de transferuri şi promovări a conducerii, cu rezultate dezastroase în performanță şi evoluţie din ultimii ani. Aşa redusă, cum posibil va fi asistența, e puţin probabil să mai asistăm la o solidarizare făţişă, dar de conjunctură, a suporterilor dinamovişti cu lupta C.F.R.-ului de a lua titlul aşa cum s-a întâmplat în 2008. Chiar dacă şi acum Andone (simpatizat în Ștefan cel Mare) e antrenorul oaspeţilor, chiar dacă şi acum există posibilitatea ca rivala de moarte a „câinilor” - Steaua - să profite de pe urma unui rezultat negativ al clujenilor, Dinamo are de data aceasta un interes direct şi vital în această partidă. Sunt convins că între Steaua şi C.F.R., majoritatea dinamoviştilor ar prefera s-o vadă pe a doua campionană, dar procentual opţiunile s-au mai echilibrat, clujenii nemaifiind echipa aceea surpriză antrenată de un fost dinamovist. Între timp C.F.R.-ul a depăşit stadiul de surpriză, gluma s-a îngroşat cum s-ar zice, şi desigur a început să trezească invidie şi suspiciuni că n-ar fi tocmai o sfântă într-un campionat viciat. La percepţia asupra oaspeţilor, din partea gazdelor, nu e lipsit de importanță nici incidentul din 2010, când mai multor suporteri dinamovişti le-a fost interzisă intrarea pe stadionul din Gruia pentru că nu aveau buletin de București.
Din câte m-am informat, la acest meci suporterii echipei oaspete nu se vor putea constitui într-o galerie, clubul gazdă şi Jandarmeria Capitalei neasumându-şi riscurile unor evenimente nedorite pe stadion. Trăiesc cu bănuiala că subiectul nu va fi prea mult comentat în presa centrală, iar cei prezenţi în tribune se vor întreba miraţi unde sunt suporterii cfr.-işti. Mi-aș dori ca în cazul în care află sau ştiu despre ce e vorba, să aibă lucidatea să înţeleagă că e absolut anormal.
Câteva detalii despre echipe şi tactică
Din datele culese de mine, absenți la Dinamo vor fi: Moţi, Scarlatache, Rus (suspendaţi) şi C.Munteanu (accidentat), iar la C.F.R.: Hora şi L.Ganea. Din punctul acesta de vedere Dinamo pare mai afectată, fiind obligată din nou să folosească altă formulă în apărare (posibil se va apela la unu sau chiar doi jucători de la echipa a doua).
De altfel, unul din motivele rezultatelor şi evoluţiei diametral opuse ale lui Dinamo din acest retur comparativ cu turul, e tocmai lipsa unui prim 11 de bază. Nu prea au existat meciuri în acest an în care antrenorii dinamovişti să aibă la dispoziţie un efectiv complet, cu toate piesele de bază, aşa cum s-a întâmplat în prima parte a competiţiei. Nici C.F.R.-ul n-a stat mai bine la capitolul "absenţe", dar spre deosebire de rivala ei de astăzi, a avut la dispoziţie o bancă de rezerve mai ofertantă.
Puse față în față ca prim 11 (1) şi lot (2) aş spune că în primul caz C.F.R.-ul are un vârf de locomotivă în plus, iar în al doilea, câteva vagoane bune peste Dinamo. Cum un campionat se câștigă bazându-te pe un lot valoros, proiectat să facă faţa neprevăzutului... avantaj C.F.R. (1-0).
Nu e de neglijat că în duelul antrenorilor, Andone pleacă cu un mare avantaj în faţa lui Bonetti. A fost pe banca lui Dinamo în sezonul trecut şi-şi cunoaşte până la amănunte microscopice adversarul. Singura problemă a lui Ando e că nu-şi cunoaşte omologul, dar cum asta i se poate aplică şi italianului... avantaj C.F.R. (2-0).
O să pornesc în presupunerile legate de alcătuirea celor două echipe de la un fapt destul de curios pentru mine. Şi Dinamo şi C.F.R. au jucat în ultima etapă, la mijlocul acestei săptămâni, în acelaşi sistem 4-4-2 cu doi închizători. Pentru clujeni sistemul a funcţionat pentru că au avut şi oamenii potriviţi pentru o astfel de tactică (Mureșan a fost bine completat de Sare, Sougou a fost al doilea vârf, fiind o soluţie mai vizibilă pentru continuarea fazei ofensive de către mijlocaşi). La Dinamo acelaşi sistem a mers prost, tocmai din motivul invocat mai înainte: subţirimea lotului (poate dublat şi de o lipsa de inspiraţie a lui Bonetti). În locul suspendatului Kone şi accidentatului Stoica s-a improvizat la închidere cu Rus şi Tameş, rezultatul fiind falimentar.
Deşi nu cred (la Dinamo lucrurile au mers prea rău să nu se schimbe nimic), să ne imaginăm că aşezările celor două echipe vor rămâne identice. Încercaţi să puneţi pe o tablă, faţă în faţă, două echipe 4-4-2 cu mijlocul format din doi închizători în faţa fundaşilor centrali, şi doi mijlocaşi centru bandă, să le spunem (centru dreapta, centru stânga). În primul rând, eu observ doi atacanţi cam izolaţi între patru jucători defensivi adverşi. Apoi e un spaţiu în centrul terenului (să luăm ca reper cercul din jurul punctului de unde se începe meciul) neocupat. E o gaură cam ciudată, cum rar am văzut într-un duel tactic. Cred că cine va avea soluţii pentru ocuparea acelui spaţiu, va deţine cheia meciului. Din puntul meu de vedere, lupta (şahul tactic) antrenorilor acolo se va duce şi cine va avea câştig de cauză pentru mine va fi adevăratul învingător al meciului, indiferent de scor. Un rezultat poate fi decis de o greşeală tehnică, de o greşeală tactică individuală (un adormit nu iese bine la offside) sau la polul opus, de o execuţie fabuloasă. Pentru mine însă, mai există un meci paralel, al antrenorilor, captivant, care poate avea total alt rezultat decât cel de pe tabelă.

Cum aş vedea eu acoperirea acelei zone? Din punctul meu de vedere sunt două posibilităţi.
1. Păstrezi aşezarea, dar joci compact, cu liniile foarte apropiate, echipa urcă şi coboară în bloc, în funcţie de fază, anulând spațiul acela gol. Alegerea asta presupune să ai o echipă cu relaţii de joc bine închegate şi cu un foarte dezvoltat simţ al orientării în teren, funcţie de coechipieri. În general, reuşita unei astfel de tactici presupune multă repetiţie la antrenamente şi e mai greu de implementat într-o perioadă scurtă.
2. Mai simplu şi la îndemână: schimbi câteva componente din sistem. Unul sau doi dintre cei 10 jucători de câmp (oricare) distribuiţi în sistemul enunţat, vor fi înlocuiți sau mutați (dacă au aptitudinile necesare) în zona din centrul terenului la care înainte se renunţase în mod conştient. Mai concret, în cazul C.F.R.-ului, poate fi introdus Peralta (fără a i se da însărcinări defensive, pentru a putea avea maximă eficiență în atac) sau insistat cu coborârile lui Sougou (spre deosebire de Dinamo, la C.F.R. vârfurile n-au jucat în linie şi asta e foarte bine). La Dinamo, în lipsa lui Munteanu eu l-aş sui în zona aceea centrală pe Tameş.
Spre deosebire de C.F.R., care probează de ceva mai puţin timp unul din sistemele 4-4-2, Dinamo a  jucat de la începutul acestui campionat una din variantele sale, aşa că... avantaj Dinamo (1-2).
Ca ultime observaţii generale, aş spune că Dinamo nu ştie să facă un pressing organizat (o să vedeţi şi azi jucători alergând bezmetic după mingea adversarului în timp ce colegii privesc pasiv) asta ducând la prostul obicei de a se apara la 20-30 de metri de poarta proprie (asta şi pentru că nu e sigură pe ieşirile la offside). Atenţie la Cosmin Matei! S-ar putea să nu-l ştiţi, pentru că nu prea a jucat. A fost adus în iarnă şi a avut o accidentare pe la mijlocul returului. Mi se pare singurul dinamovist cu adrenalină în ghete şi s-ar putea să arate asta azi.
Despre C.F.R. nu-mi permit mai multe (bănuiesc că mă vor completa, corecta, comentariile) decât : Respect! Merit şi eu un avantaj Dinamo pentru atitudine? Atunci: 2-2 :).
S-avem un meci spectaculos şi (de ce nu?) de calitate.

No comments:

Post a Comment